Čiščenje računalnika

Se računačnik pregreva in je tudi počasen?

Računalnik uporabljamo po večini več časa na dan, kot pa osebno vozilo. Vseeno, pa mu ne namenimo skoraj nič pozornosti. Svojemu osebnemu vozilu naklonimo čas ob registraciji in tehničnem pregledu. Takoj za tem mu redno menjavajo vse tekočine. Skrbimo, da gladko in hitro teče in da ne zakuha.

Kaj pa naš osebni računalnik?

Samo ko preneha hitro delovati, ko prične škripati ali pa čisto ugasne. Pa še takrat mu večina ne nameni niti malo pozornosti. Raje se odločimo za nakup novega. Računalniki so električni in delno tudi mehanski stroji. Tam kjer je elektrika je tudi toplota. V toplem okolju, pa ne morejo hitro delovati. Saj imajo ventilator za hlajenje, ki pa je po enem letu že tako zaprašen, da ne ohladi niti sam sebe kamoli računalniški procesor. Računalniški procesor se zavaruje pred toploto in prične sam od sebe počasneje delovati. Med njim in hladilnikom je termalna pasta. Ta termalna pasta skrbi, da se toplota prenaša na hladilnik. Hladilnik, pa se dodatno hladi z ventilatorjem, ki skrbi za odvajanje odvečne toplote. Seveda če ni čisto zamašen. Če je termalna pasta stara in posušena se ta toplota ne odvaja. Hladilnik pa ne hladi samo računalniškega procesorja. Hladilnik hladi tudi grafično kartico. Grafična kartica je prva žrtev pregrevanja. Procesor se upočasni ko mu je prevroče. Grafična kartica oz. grafični procesor, pa se ne zna. Največ odpovedi računalnikov je zaradi mrtvega grafičnega procesorja.

Pregrevanje namiznega ali prenosnega računalnika je glavni razlog za resno računalniško okvaro. Popravilo je zahtevno. Škoda, ki je povzročena, pa je primerljiva s politjem računalnika s tekočino. 

Kaj lahko storimo za naš računalnik?

Temeljito čiščenje hladilnega sistema, izpihovanje nabranega praha in menjava termalne paste. Čiščenje in dezinfekcija zunanjosti, pa je tudi blagodejno za naše zdravje. niti zamisliti si ne morete koliko bakterij in bacilov se nabere skozi leto na naših tipkovnicah.

Na koliko časa je potrebno čistiti računalnik?

Če računalnik uporabljate za brskanje na spletu, pregledovanje elektronske pošte je vsake dve leti ravno prav. Ko pa računalnik uporabljate za zahtevne grafične programe, igranje iger je priporočilo, da ga očistite in podmažete vsako leto.


0
MESECEV
na popravila!
© 2022 Servis računalnikov Help 404. All Rights Reserved. Powered by Politag